Zapiekana kokosowo- waniliowa kasza jaglana z twarożkiem śmietankowo-kokosowym oraz brzoskwiniami .
Przepis na zapiekaną kokosowo-waniliową kasze jaglaną :
Składniki :
~4-5 łyżek suchej kaszy jaglanej
~łyżka mąki kokosowej
~szklanka wrzątku
~3-4 łyżki mleczka kokosowego
~ziarna wanilii
~1/2 łyżeczki cukru z prawdziwej wanilii
~ kopiasta łyżka wiórek kokosa
~łyżeczka roztopionego oleju kokosowego
~łyżka siemia lnianego ( NIE mielonego )
~garść pokruszonych orzechów nerkowca
~ łyżka suszonej żurawiny
~dowolne owoce ( umnie brzoskwinie, polecam maliny ,borówki ;)
1.Kaszę prażę na rozgrzanej patelni .
2.Wsypuję do rondelka zalewam wrzątkiem .Gotuję 10-15 min.
3.Dodaję do gotującej się kaszy olej kokosowy ,wiórki , żurawinę ,cukier,ziarna wanilii.
4.Odstawiam do ostygnięcia ( polecam na świeżę powietrze , dziś jest bardzo intesywny wiatr u mnie ;p)
5. Blenduje kaszę z mleczkiem kokosowym ,mąką kokosową.
6.Dodaję siemie lniane oraz nerkowce.
7.Masa musi być bardzo lepka ,zbita .
8.Nakładam na owoce i wstawiam do rozgrzanego piekarnika na 15 min ;200*C
Podaję z twarożkiem śmietankowo-kokosowym .
Może nie wygląda bardzo apetycznie ale smakuje obłednie ;)
Oh, jak pięknie wypełnione naczynko! :)
OdpowiedzUsuńPycha! Jak ma dodatek kokosa to jak najbardziej jestem za;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko co z piekarnika <3
OdpowiedzUsuńMmm... Pyszności! :))
OdpowiedzUsuń