czwartek, 20 sierpnia 2015

Kasza jaglana kokosowo - waniliowa !

 Zapiekana  kokosowo- waniliowa kasza jaglana z twarożkiem śmietankowo-kokosowym oraz brzoskwiniami .
Przepis na zapiekaną kokosowo-waniliową kasze jaglaną :
Składniki :
~4-5 łyżek suchej  kaszy jaglanej 
~łyżka mąki kokosowej 
~szklanka wrzątku 
~3-4 łyżki mleczka kokosowego 
~ziarna wanilii 
~1/2 łyżeczki cukru z prawdziwej wanilii
~ kopiasta łyżka wiórek kokosa 
~łyżeczka roztopionego oleju kokosowego 
~łyżka siemia lnianego ( NIE mielonego ) 
~garść pokruszonych orzechów nerkowca 
~ łyżka suszonej żurawiny 
~dowolne owoce ( umnie brzoskwinie, polecam maliny ,borówki ;) 
1.Kaszę prażę na rozgrzanej patelni . 
2.Wsypuję do rondelka zalewam wrzątkiem .Gotuję 10-15 min. 
3.Dodaję do gotującej się kaszy olej kokosowy ,wiórki , żurawinę ,cukier,ziarna wanilii.
4.Odstawiam do ostygnięcia ( polecam na świeżę powietrze , dziś jest bardzo intesywny wiatr u mnie ;p) 
5. Blenduje  kaszę z mleczkiem kokosowym ,mąką kokosową.
6.Dodaję siemie lniane oraz nerkowce.
7.Masa musi być bardzo lepka ,zbita . 
8.Nakładam na owoce i wstawiam do rozgrzanego piekarnika na 15 min ;200*C
Podaję z twarożkiem śmietankowo-kokosowym .
Może nie wygląda bardzo apetycznie ale smakuje obłednie ;) 

4 komentarze: